Nieuws

Vier jaar!
1 september 2016
Hoera! Vandaag bestaat Marit van der Veer – Onderwijskundig ontwerp & Tekstontwikkeling precies vier jaar! Dat betekent: al vier jaar het werk dat ik het allerliefste doe, al vier jaar de leukste opdrachtgevers, al vier jaar mijn eigen tijd indelen, al vier jaar focus op inhoud (en niet op ‘gedoe’ eromheen), al vier jaar nieuwe mensen leren kennen, al vier jaar elke maand op schoolbezoek (bedrijfspolicy), al vier jaar heel veel leren, al vier jaar heel gelukkig als ZZP’er. Op naar nog meer mooie jaren!

Overigens is het op deze website wat stil. Van het voornemen om elke maand een blog te schrijven, komt weinig terecht. De (goede!) reden: heel veel en heel leuk werk!

Geen 40-uren-actie in 2016
24 januari 2016
Helaas is er in 2016 door omstandigheden geen 40-uren-actie. Uiteraard kunt u voor 2017 alvast inschrijven!

Een nieuwe 40-uren-actie!
18 januari 2015
De winnaar van de 40-uren-actie 2015 is bekend! Dit jaar ga ik mij belangeloos inzetten voor de CliniClowns. Eigenlijk stond deze klus al gepland voor 2014, maar wegens omstandigheden kon de opdracht niet worden uitgevoerd. Ik heb mij in 2014 ingezet voor de stichting Taal doet meer. In 2015 ga ik opnieuw enthousiast aan de slag met de herziening van het les- en spreekbeurtpakket van de Cliniclowns.

Elke maand op schoolbezoek!
17 januari 2015

Al sinds de start van mijn bedrijf ga ik elke maand een hele dag op schoolbezoek. Om feeling te houden met de praktijk, om te zien wat het niveau is, waar ogen van gaan stralen, wat moeilijk/makkelijk/leuk/stom is, welke vragen kinderen stellen, hoe er gewerkt wordt met het digibord, wat er wordt besproken in de lerarenkamer, enzovoort. Zo’n dag geeft energie, informatie en inspiratie. Ik kan mijn werk alleen goed doen met leerkrachten/docenten en leerlingen in mijn achterhoofd.
Voor de maanden februari, maart, april, mei en juni 2015 heb ik nog geen bezoeken gepland. Daarom deze oproep: op welke school (basisonderwijs of onderbouw voortgezet onderwijs) en met welke leerkracht(en)/docent(en) mag ik een dag (of een halve dag) meelopen?

100 jaar Pietje Bell
27 oktober 2014
Leuk! Zojuist werd de jubileumeditie van Pietje Bell (deel 1 en 2 in één band) van Uitgeverij Kluitman bezorgd. Met mijn naam in het colofon! Ik heb de originele teksten bewerkt (gemoderniseerd, met behoud van de sfeer van het verhaal van 100 jaar geleden). Het is een prachtig boek geworden!

omslag Pietje

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Alfabetiseringsprijs 2014 voor ‘Gezonde taal!’
8 september 2014
Op maandag 8 september 2014 ontving ‘Gezonde taal!’ van Taal doet meer uit handen van Marja van Bijsterveldt, voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, in het bijzijn van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, de Nationale Alfabetiseringsprijs 2014 in de categorie ‘Durven’ (de categorie voor nieuwe projecten en initiatieven). De prijs werd uitgereikt tijdens de opening van de Week van de Alfabetisering in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. In het kader van mijn 40-uren-actie heb ik een mooie bijdrage aan dit project mogen leveren.

Alfabetiseringsprijs Opening taalhuis 410

Hoera, twee jaar!
1 september 2014

Op 1 september bestaat Marit van der Veer – Onderwijskundig ontwerp & Tekstontwikkeling twee jaar. Hoera! Op naar een nieuw jaar vol mooie opdrachten!

Ruimte!

15 juli 2014
Na ruim anderhalf jaar hard werken, ontstaat er nu ruimte in mijn agenda voor een leuke nieuwe opdracht. Heb je, of weet je, een leuke klus (ontwikkeling lesmateriaal, educatief schrijven, onderwijskundige redactie, auteursbegeleiding, tekstschrijven), dan hoor ik het graag!

Shirtsponsor

27 maart 2014
Vol trots is vandaag de nieuwe fietsoutfit van de Bikeshop Ladies gepresenteerd. In dit pakje gaat het team op 6 juli 2014 de Dolomieten Marathon volbrengen, een loodzware fietstocht van 55, 106 of 138 km door de Italiaanse Dolomieten. Met op de linkermouw het logo van Marit van der Veer – Onderwijskundig ontwerp & Tekstontwikkeling.

imageimage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeg het met bloemen!
13 maart 2014
Wat een leuke verrassing! Een fleurig boeket van de Stichting Techniek Promotie als dank voor mijn inzet bij het ontwikkelen van lesbrieven voor het Landelijk Techniek Toernooi (in het kader van mijn 40-uren-actie 2013).

20140313_150951

 

 

 

 

 

 

 

Winnaars 40-uren-actie bekend!
17 februari 2014
De winnaars van mijn jaarlijkse 40-uren-actie zijn bekend! Ik ga mij 40 uur belangeloos inzetten voor de CliniClowns (herziening lesmateriaal of spreekbeurtpakket) én voor de stichting Taal Doet Meer (herziening/doorontwikkeling van lesbrieven voor cursisten Nederlands). Leuk, ik heb er zin in!

Nieuwjaarswens
1 januari 2014

WENS

als de maan komt
valt de nacht

ik val nog niet in slaap
ik kijk omhoog
ik wacht

als er een ster valt
zeg ik stil
wat ik het allerliefste wil

(Uit: Hans & Monique Hagen, Van mij en van jou, Querido, 2007)

Dank voor de fijne samenwerking in 2013!
Ik wens je een gezond, gelukkig, liefdevol en inspirerend 2014, waarin je wensen mogen uitkomen.

Hartelijke groet,

Marit van der Veer

40 uren cadeau!
24 oktober 2013

Hij komt er weer aan… de 40-uren actie! Wilt u in 2014 gratis 40 uur gebruik maken van mijn onderwijskundige expertise? Kijk dan hier voor meer informatie. Inschrijven kan tot 1 februari 2014.

Oproep: citaten over leren lezen / eerste leesboekjes
16 september 2013
“Ik weet nog precies hoe het voelde toen ik mijn eerste woordje (‘boom’) leerde lezen, in groep 3 van de Joost van den Bogertschool in Oldenzaal. Met het woordje ‘boom’ groeide mijn nieuwsgierigheid naar andere woordjes en al gauw las ik zinnen, verhaaltjes, hele boeken. Het was iets magisch, er ging een wereld voor me open. Voorgelezen worden werd óók zelf (voor)lezen, en het genieten van alles wat de geschreven wereld te bieden heeft, was begonnen.”
(Marit van der Veer, 1979)

In opdracht van Uitgeverij Kluitman (Alkmaar) werk ik aan een artikel over de series boeken voor beginnende lezers, die vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw door Kluitman werden uitgegeven. Voor dit artikel ben ik op zoek naar citaten over eerste leeservaringen. Denk hierbij aan:

Ik hoor het heel graag! Mail je citaat (minimaal één zin, maximaal vijf zinnen) naar info@maritvanderveer.nl. Dankjewel!

Hoera, 1 jaar!
1 september 2013
Op 1 september bestaat Marit van der Veer – Onderwijskundig ontwerp & Tekstontwikkeling 1 jaar. Dat moet gevierd worden!

taartjes

 

 

 

 

 

 

 

Een nieuw schooljaar
1 september 2013
Morgen beginnen ook de scholen in de regio Midden-Nederland aan een nieuw schooljaar. Ik wens alle leerkrachten en leerlingen veel succes, goede lessen, inspiratie, creativiteit, een fijne samenwerking en heel veel plezier en mooie momenten toe!

Een fijne zomer!
24 juni 2013

De eerste scholen hebben volgende week vakantie. Ik wens alle leerkrachten en leerlingen een prachtige zomer toe!

Twee nieuwe blogs!
3 mei 2013

Na een lange blogstilte niet één, maar twee nieuwe blogs online! Lees mijn nieuwe blogs ‘Brief aan jezelf‘ (over betekenisvolle schrijfopdrachten, zelfreflectie en inspiratie voor het onderwijs) en ‘Laat leerlingen meedenken!‘ over leerlingen als eerlijke en kritische beoordelaars van lesmateriaal.

Komma aan het werk
23 april 2013

Komma, de alumnivereniging van Onderwijskunde aan Universiteit Twente (voorheen: ToPoS), besteedt op haar website aandacht aan het werkveld van afgestudeerde Twentse onderwijskundigen. Ook ik heb een bijdrage geleverd aan deze website. Mijn artikel is hier te vinden.

Nieuwe blog
11 maart 2013
Mijn nieuwe blog ‘Waarom moeten we dit leren?‘ staat online, over kritische vragen, leergierige VMBO’ers, een gammel skelet en een onverwacht proefwerk.

Uitslag 40-uren actie 2013!
18 februari 2013

In het kader van mijn 40 uren actie ga ik me in 2013 vrijwillig inzetten voor twee organisaties: 1. Stichting Dagjelesgeven en 2. het Landelijk Techniektoernooi van de Stichting Techniek Promotie. Voor Dagjelesgeven  zal ik op aanvraag op middelbare scholen presentaties geven over mijn werk (beroepsoriëntatie). Voor Stichting Techniek Promotie neem ik plaats in het comité dat het Landelijk Techniektoernooi organiseert: een techniekwedstrijd voor basisscholen met als doel leerlingen enthousiast(er) te maken voor technische onderwerpen en opleidingen. Ik beoordeel de ontwikkelde lesbrieven en opdrachten en begeleid de auteurs bij het schrijven hiervan.

Wilt u kans maken op 40 gratis uren in 2014? U kunt uw project inschrijven tot 1 februari 2014. Meer informatie vindt u hier.

Nieuwe blog
6 februari 2013

Mijn nieuwe blog ‘Complimenten!‘ staat online, met inspiratie voor het uitdelen en ontvangen van complimenten op school.

40 uren cadeau
1 januari 2013
Graag wijs ik u op de 40 uren actie: 40 gratis uren voor uw onderwijsproject!

Nieuwe blog
31 december 2012
Mijn nieuwe blog ‘Doen waar je gelukkig van wordt‘ staat online, met een persoonlijke terugblik op 2012.

Prettige feestdagen!
24 december 2012
Ik wens u prettige feestdagen, een heerlijke vakantie, een goede start van het nieuwe jaar en een gezond, gelukkig, liefdevol en inspirerend 2013!

NOT 2013
12 december 2012
Van 22 tot en met 26 januari 2013 vindt in de Jaarbeurs Utrecht de Nationale Onderwijs Tentoonstelling 2013 plaats. Uiteraard ben ik daar ook aanwezig! Op donderdag 24 en zaterdag 26 januari hoop ik u te ontmoeten. En, ook leuk: ThiemeMeulenhoff presenteert tijdens de NOT Taalverhaal.nu, de nieuwe taalmethode voor groep 4 tot en met 8, waaraan ik met veel plezier werk. Ik ben benieuwd!

Website online!
12 december 2012

Met grote trots presenteer ik mijn nieuwe website: www.maritvanderveer.nl!<

Marit van der Veer • Onderwijskundig ontwerp & Tekstontwikkeling • Mendelssohnstraat 14 • 3816 NW • Amersfoort • 033 - 470 2276 • 06 - 12 11 45 27 • info@maritvanderveer.nl