Artikel jubileumboek (Uitgeverij Kluitman)

In opdracht van Uitgeverij Kluitman schreef ik in 2014 het artikel ‘Van de Blokkertjes tot Lezen is leuk’.

In 2014 bestond Uitgeverij Kluitman 150 jaar. Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis verscheen in april 2014 een jubileumboek, waarin de geschiedenis van de uitgeverij beschreven is. In het boek is o.a. aandacht voor de ontwikkeling van de uitgeverij, belangrijke auteurs en illustratoren, bekende boeken en series, reclamedrukwerk, leesherinneringen, jongens- en meisjesboeken, enzovoort.

Mijn artikel (17 pagina’s in druk) beschrijft de ontwikkeling van de leesseries voor beginnende lezers in de periode 1930-2014, bezien in het licht van de ontwikkelingen in het onderzoek naar aanvankelijk leesonderwijs.

‘Op de eerste dag in groep 3 (1985) leerde ik mijn eerste woordje lezen: boom. Elke dag volgde er een nieuw woordje en er ging een wereld voor me open. Ik weet nog hoe leergierig ik was, hoe ik uitkeek naar elk nieuw woord. Naast voorgelezen worden kon ik nu ook zelf (voor)lezen! Eerst alleen woorden, toen zinnen, toen boeken. Onlangs vond ik bij mijn ouders op zolder mijn leeskaart uit de schoolbibliotheek terug. Tussen andere eerste leesboekjes (zoals Bak-ker-tje Deeg plukt bra-men en Harm-Jan en Tie-ne-ke (beide van Uitgeverij Kluitman) staan ook de titels Pas op school en Ik leer lezen. De Blokkertjes dus!’

Klik hier voor de pdf van het artikel.