Lesbrief Benjamin de Beer (Lot’s Foundation)

In opdracht van Lot’s Foundation werkte ik in 2021 aan de ontwikkeling van een lesbrief bij de theatervoorstelling / film Benjamin de Beer.

Lot’s Foundation is een door Herman van Veen opgerichte stichting die kinderen, waar dan ook, wil vertellen wat hun rechten zijn. Ieder kind heeft rechten, altijd en overal. Recht op een veilige plek, onderwijs, een eigen mening en nog veel meer. Lot’s Foundation vertelt kinderen over kinderrechten en laat ze ontdekken wat deze rechten betekenen voor henzelf én voor andere kinderen. Dat doet de stichting met evenementen, lesmaterialen, theatervoorstellingen en meer. 

Eén van de voorstellingen is Benjamin de Beer. Deze voorstelling vertelt het verhaal van Benjamin IJsbrand Beer die met zijn vader en moeder moet vluchten voor het smeltende ijs. Papa, mama en Benjamin komen na een avontuurlijke reis terecht in een groene wereld waar ze niet welkom zijn. Thema’s van deze voorstelling zijn vriendschap, familie, pesten, discriminatie en klimaat.

Mijn werkzaamheden bestonden uit het schrijven van een uitgebreide lesbrief (handleiding met opdrachten) bij deze voorstelling. De opdrachten zijn geschreven bij vier fragmenten uit de voorstelling. Het gaat om onderzoeksopdrachten, filosofieopdrachten en beweegopdrachten voor de groepen 3, 4 en 5 van het basisonderwijs.