Nieuws

De eekhoorn veegde de sneeuw van de brief, brak hem open en las: Dit is een vrolijke mededeling. Alles gaat toch goed.

(uit: Misschien wisten zij alles, Toon Tellegen, Uitgeverij Querido, Amsterdam, 1995)

Gelukkig nieuwjaar!

1 januari 2023

Lieve allemaal,

2023 is begonnen! Ik wens je een knisperend nieuw jaar, met een fris hoofd en een warm hart, met mooi licht en veel kleur, met lieve mensen en leuke dingen die je zorgen kunnen verzachten, met de zon die vaak en veel door de wolken piept.

Veel geluk, gezondheid, liefde, vriendschap en inspiratie in 2023!

Liefs, Marit

10 jaar!!!

1 september 2022

Op 1 september 2022 bestaat mijn bedrijf, Marit van der Veer – Onderwijskundig ontwerp & Tekstontwikkeling, 10 jaar!

Die tien jaren zijn voorbij gevlogen, met pieken en dalen, met successen en mislukkingen, met plezier en stress, met volle werkweken en lege agenda’s, met kleine klusjes en langdurige projecten, met vallen en opstaan.

Het afgelopen jaar combineerde ik het zzp’er-schap met een parttime baan in loondienst. Het was een leuk en leerzaam jaar, maar toch zat ik niet helemaal op mijn plek. En daarom vier ik mijn 10-jarig jubileum met… een doorstart! Vanaf nu ben ik weer 100 procent zelfstandig ondernemer. Hoera!

Lees er meer over in mijn nieuwste blog.

Oproep

28 januari 2022

Hoi netwerk! Ik doe graag een beroep op jullie.

De samenvatting:
Ik heb tijd voor een zzp-opdracht voor 8-10 uur per week 😊.

De uitgebreide versie:
Ruim een half jaar geleden liet ik jullie weten een gouden combinatie gevonden te hebben in mijn loondienst-baan bij Bibliotheek Rijn en Venen en mijn zzp-werk bij Marit van der Veer – Onderwijskundig ontwerp & Tekstontwikkeling. Die combi voelt nog steeds als ‘goud’, maar ik merk ook dat het lastig is om kleine zzp-opdrachten te vinden, voor 8-10 uur per week. Ik heb in theorie twee zzp-dagen, maar omdat ik me tijdens de 24 uur voor de bieb nog volop aan het ontwikkelen ben tot leesconsulent (wat geweldig leuk is, maar uiteraard ook energie kost), wil ik geen 16 uur vullen met zzp-werk. 8-10 uur zou perfect zijn, maar opdrachten met zo’n beperkte omvang liggen niet voor het oprapen.

Daarom dit oproepje: heb je een leuke opdracht voor 8-10 uur per week (en dan het liefst voor een iets langere periode, al zijn kortlopende of eenmalige klussen ook prima), dan hoor ik graag van je 😊.

Kernwoorden: onderwijskundige en/of taalkundige redactie, educatief auteurswerk, basisonderwijs of voortgezet onderwijs, voorkeur voor de vakgebieden taal/Nederlands, leesbevordering, leesplezier, leesmotivatie, (begrijpend) lezen en spelling (maar iets anders is zeker ook leuk en verfrissend!).

Ik hoop van je te horen!

Nieuwjaarswens

1 januari 2022

Lieve allemaal,
2021 was nogal kleurloos.
Of toch niet?

Voor mijn nieuwjaarswens ‘leen’ ik graag het gedicht ‘De ontdekking’ van de dit jaar overleden dichter K. Schippers:

De ontdekking

Als je goed om
je heen kijkt
zie je dat alles
gekleurd is

Ik wens je een gezond, gelukkig en KLEURRIJK 2022!
Liefs, Marit

(Uit: Schippers, K. (1980) Een leeuwerik boven een weiland, Amsterdam: Querido.)

 

Afscheid van de Auteursbond

1 juli 2021

Het zit erop. Na drie jaar nam ik vandaag tijdens een online borrel mét borrelpakket-per-post, mooie cadeaus en prachtige woorden van mijn collega’s afscheid als bestuurslid van de sectie Educatieve Auteurs van de Auteursbond, en daarmee ook als redactiecoördinator van ons online magazine EduSchrift. In die drie jaar heb ik met veel enthousiasme samengewerkt met leuke en inspirerende mensen, veel geleerd, EduSchrift doorontwikkeld van een nieuwsbrief naar een magazine, (online) activiteiten bedacht en georganiseerd en mooie mensen leren kennen. Ik kijk met heel veel plezier terug op de afgelopen drie jaar, en vooruit naar de toekomst, waarin we elkaar zeker weer tegenkomen, want ik blijf natuurlijk gewoon actief ‘in het veld’. Veel dank aan iedereen met wie ik samengewerkt, van wie ik geleerd heb, met wie ik gelachen (en soms gehuild) heb. Het was een erg leuke tijd!

Ik schreef er een stukje over in EduSchrift.

Nieuwe baan!

2 juni 2021

Met ingang van 15 juni 2021 werk ik 24 uur per week als leesmediaconsulent bij Bibliotheek Rijn en Venen, locatie Nieuwkoop.

Daarnaast blijf ik twee dagen per week werkzaam als zelfstandig onderwijskundige vanuit Marit van der Veer – Onderwijskundig ontwerp & Tekstontwikkeling.

Ik kijk er enorm naar uit om deze twee mooie banen te combineren!

Meer weten over de achtergronden van deze beslissing? Lees mijn blog Goud.

Bereikbaarheid per telefoon

1 juni 2021

Ik heb mijn vaste telefoonlijn opgezegd. Vanaf nu ben ik uitsluitend bereikbaar op mijn mobiele telefoonnummer. 

Nieuwjaarswens

1 januari 2021

Lieve allemaal,
2020 was in veel opzichten een leeg jaar.
Voor 2021 wens ik je …
een hoofd VOL creativiteit
een hart VOL liefde
een huid VOL aanraking
een lichaam VOL rust
dagen VOL zon
boeken VOL inspiratie
een theaterzaal VOL publiek
bossen VOL frisse lucht
een agenda VOL leuk werk
nachten VOL zorgeloosheid
slaap VOL mooie dromen
een tafel VOL gasten
gedachten VOL licht
een leven VOL ruimte
zondagochtenden VOL (groeps)fietsplezier
een jaar VOL samenzijn
Op sommige dingen moeten we nog even wachten, maar echt: heel veel kan wél, heeft altijd gekund en zal altijd kunnen. Ik wens je dus ook een halfVOL glas.
Een goed 2021, VOL geluk, hoop, gezondheid, vrolijkheid en vriendschap!
Liefs, Marit

 

Bestuur IBBY-Nederland

1 januari 2021

 

Het afgelopen jaar draaide ik mee als aspirant-lid, maar per 1 januari 2021 maak ik deel uit van het bestuur van IBBY-Nederland! 

IBBY-Nederland is de Nederlandse sectie van de International Board on Books for Young People.
IBBY heeft als doel kinderen wereldwijd toegang te geven tot boeken van hoge kwaliteit en zet zich in om door middel van jeugdliteratuur bruggen te bouwen tussen mensen en culturen.
Redactie MeerTaal

1 november 2020

Sinds 1 november 2020 maak ik deel uit van de redactie van MeerTaal, het tijdschrift over taal en taaldidactiek in het basisonderwijs. Mocht je ideeën hebben voor een artikel over taal of lezen (onderzoek, didactiek, praktijkvoorbeeld, …), dan hoor ik het graag!

Nieuwjaarswens

1 januari 2020

Meer dan ooit voelt het nieuwe jaar als een schone lei, een nieuwe bladzijde, een frisse start.

Ik wens je een jaar vol zon op je gezicht en wind in je rug. En soms een klein buitje op je hoofd, want zonder regen… geen regenbogen!

Kijk vooruit in 2020!

Veel geluk, gezondheid en liefs!

Marit

(Foto: Schiermonnikoog, 22 november 2019)

Weer aan het werk!

6 juni 2019
Het vorige bericht op deze pagina was een naar bericht. Borstkanker. De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van het behandeltraject. Inmiddels ben ik 16 chemokuren, twee operaties en 15 bestralingen verder en kan ik zeggen dat het goed met me gaat. Ik word elke dag fitter en mijn hoofd doet weer goed mee. En het belangrijkste: in het operatieweefsel zijn géén actieve kankercellen meer aangetroffen. Dat biedt geen garanties voor de toekomst, maar het is wel het allerbeste uitgangspunt.

Ik heb zin om weer aan de slag te gaan! Leuke opdrachten zijn daarom van harte welkom. Graag tot gauw!

Diagnose borstkanker

12 februari 2019
Hierbij laat ik je weten dat ik op 28 augustus 2018 – geheel onverwacht – de diagnose ‘borstkanker met uitzaaiingen in de oksel-lymfeklieren’ heb gekregen. Een mokerslag. Op het moment dat ik dit schrijf, februari 2019, heb ik een traject van 16 chemokuren afgerond. Een pittig traject. Ik ben van de chemo’s ontzettend moe geworden, maar gelukkig niet misselijk of ziek. Hierdoor kon ik gedurende deze periode blijven werken. Vanwege de wekelijkse kuren bleef er niet heel veel normale werktijd over, maar als het enigszins kon, zat ik achter mijn computer. Omdat mijn inkomsten belangrijk zijn, maar bovenal omdat ik mee wil doen, erbij wil horen, méér wil zijn dan een kankerpatiënt. Het is ontzettend fijn dat ik van bekende én nieuwe opdrachtgevers de kans heb gekregen om mijn werk te blijven doen. Veel dank daarvoor!

Op dit moment herstel ik van de chemokuren. Dat verloopt voorspoedig. Ik heb de stijgende lijn te pakken en voel elke dag meer energie. Ik hoef in deze periode niet vaak naar het ziekenhuis en probeer een normaal werkritme op te pakken. Gelukkig met een aantal leuke klussen!

De komende periode volgen er verschillende operaties, een bestralingstraject en spannende uitslagen. Belangrijk om te vermelden: het doel van dit alles is ‘beter worden’. Garanties daarop zijn er helaas niet, maar de artsen en ik doen er wel alles aan. Een hoopvolle scan liet zien dat we op de goede weg zijn. 

Tussen de behandelingen door wil ik graag zo normaal mogelijk leven. Dat wil zeggen, gewóón werken, gewóón sporten, gewóón leuke dingen doen. Ik ben en blijf dus beschikbaar voor leuke opdrachten!

www.maritvanderveer.nl is vernieuwd!

10 april 2018
Met trots presenteer ik mijn nieuwe website! Na 5,5 jaar was mijn oude website niet meer actueel en werd het tijd voor een nieuwe. Wim Peters van WP3DW realiseerde deze prachtige site. Veel dank daarvoor!

Jurylid Hieronymus van Alphen Prijs 2019

10 april 2018
In 2018 vorm ik samen met Joke Linders en Christine Sinninghe Damsté de jury van de Hieronymus van Alphen Prijs 2019.

Om degenen die erg veel aan beheer, voorlichting, onderzoek en publicaties betreffende de geschiedenis van de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur hebben gedaan, te eren en anderen te stimuleren om ook tot bijzondere resultaten op dit terrein te komen, heeft de Stichting Geschiedenis Kinder en Jeugdliteratuur in 2000 de Hieronymus van Alphen Prijs ingesteld, thans bestaande uit een toepasselijk beeldje van de beeldend kunstenaar Marion Ruting en een oorkonde. De prijs wordt sinds 2008 eens in de twee jaar uitgereikt.

Bestuurslid sectie Educatieve Auteurs (Auteursbond)

10 april 2018
Sinds april 2018 maak ik deel uit van het bestuur van de sectie Educatieve Auteurs, een onderdeel van de Auteursbond. De sectie Educatieve Auteurs is de Nederlandse beroeps- en belangenvereniging van schrijvers van educatief materiaal. Belangrijke speerpunten zijn collectieve belangenbehartiging, individuele dienstverlening en het uitwisselen van kennis en ervaring.

De doelstellingen van de sectie Educatieve Auteurs zijn als volgt geformuleerd:

  • verbetering van de positie van educatieve auteurs
  • professionalisering van het beroep educatief auteur
  • verbinden en delen van kennis in een netwerk van vakgenoten

Binnen het bestuur denk ik onder andere mee over het organiseren van de jaarlijkse Dag van de Educatieve Auteur, het online magazine EduSchrift en de jaarlijkse uitreiking van de Educatieve Parel.

Hoera! Vijf jaar zelfstandig!

1 september 2017
Vandaag vier ik mijn eerste lustrum als zelfstandig ondernemer. Dat betekent: al vijf jaar het werk dat ik het allerliefste doe, al vijf jaar de leukste opdrachtgevers, al vijf jaar mijn eigen tijd indelen, al vijf jaar focus op inhoud (en niet op ‘gedoe’ eromheen), al vijf jaar nieuwe mensen leren kennen, al vijf jaar elke maand op schoolbezoek, al vijf jaar heel veel leren, al vijf jaar heel gelukkig als ZZP’er. Op naar nog meer mooie jaren!

En dat is een reden voor taart 🙂

Elke maand op schoolbezoek!

17 januari 2015
Al sinds de start van mijn bedrijf ga ik elke maand een hele dag op schoolbezoek. Om feeling te houden met de praktijk, om te zien wat het niveau is, waar ogen van gaan stralen, wat moeilijk/makkelijk/leuk/stom is, welke vragen kinderen stellen, hoe er gewerkt wordt met het digibord, wat er wordt besproken in de lerarenkamer, enzovoort. Zo’n dag geeft energie, informatie en inspiratie. Ik kan mijn werk alleen goed doen met leerkrachten/docenten en leerlingen in mijn achterhoofd.
Voor de maanden februari, maart, april, mei en juni 2015 heb ik nog geen bezoeken gepland. Daarom deze oproep: op welke school (basisonderwijs of onderbouw voortgezet onderwijs) en met welke leerkracht(en)/docent(en) mag ik een dag (of een halve dag) meelopen?

100 jaar Pietje Bell

27 oktober 2014
Leuk! Zojuist werd de jubileumeditie van Pietje Bell (deel 1 en 2 in één band) van Uitgeverij Kluitman bezorgd. Met mijn naam in het colofon! Ik heb de originele teksten bewerkt (gemoderniseerd, met behoud van de sfeer van het verhaal van 100 jaar geleden). Het is een prachtig boek geworden!

Nationale Alfabetiseringsprijs 2014 voor ‘Gezonde taal!’

8 september 2014
Op maandag 8 september 2014 ontving ‘Gezonde taal!’ van Taal doet meer uit handen van Marja van Bijsterveldt, voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, in het bijzijn van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, de Nationale Alfabetiseringsprijs 2014 in de categorie ‘Durven’ (de categorie voor nieuwe projecten en initiatieven). De prijs werd uitgereikt tijdens de opening van de Week van de Alfabetisering in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. In het kader van mijn 40-uren-actie heb ik een mooie bijdrage aan dit project mogen leveren.

   

Ouder nieuws…

Deze nieuwspagina wordt regelmatig opgeschoond. Oud nieuws wordt verwijderd.