Frappante Fragmenten (Quotes and Questions)

In opdracht van Rob van de Sande van Quotes & Questions werk ik sinds 2022 mee aan de website Frappante Fragmenten.

Deze website is bedoeld om leerkrachten, pabodocenten en -studenten (en ook: ouders, grootouders, enzovoort) te inspireren op het gebied van actuele kinder- en jeugdliteratuur. Elke maand komen de Top40 Kinderboeken en de Top40 Prentenboeken uit. ‘Rankers’ (leerkrachten, bibliotheekmedewerkers, leesbevorderaars, leesconsulenten) brengen maandelijks op basis van een Tiplijst hun stem uit: welke boeken krijgen een plekje in de Top40? 

Een deel van de geselecteerde titels wordt voorzien van een ‘frappant fragment’: een voorleesfragment dat leerkrachten en kinderen via YouTube kunnen beluisteren. 

Naast de actuele Top40 Kinderboeken en Top40 Prentenboeken worden er regelmatig thematische tiplijsten gepresenteerd, zoals een Top40 Sinterklaas, een Top40 Poëzie, een Top50 Voorleesbundels, enzovoort.

Verder biedt Frappante Fragmenten een aantal workshops aan voor in de klas. Op dit moment zijn dat Poëzie & Podcast, Kinderboek & Hoorspel en Boektrailer inspreken.

Mijn werkzaamheden bestaan uit:

  • redactioneel checken van de Top40 Kinderboeken en de Tiplijst Kinderboeken (online en pdf);
  • (maandelijks) samenstellen van de Top40 Prentenboeken op basis van stemmen (online);
  • (maandelijks) bijhouden van het actuele prentenboekenaanbod en het opstellen van de Tiplijst Prentenboeken (online en pdf);
  • meedenken over de inhoud en vormgeving van de website;
  • schrijven van blogs (incidenteel);
  • promotie van Frappante Fragmenten, o.a. via social media.